Autor: Mait Kraun • 12. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu püsib 190 euro tasemest allpool

Nädala börsiuudised: toidunisu püsib 190 euro tasemest allpool; kohvihinnad viimase 13. aasta madalpunktis; kakao võib pärast spekulatiivset hinnatõusu kukkuma hakata; Liibüa võimalik kodusõda võib naftaturgu šokeerida, bensiini kiire hinnatõus jätkub.
Toidunisu püsib 190 euro tasemest allpool.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nädala alguses sattusid toidunisu hinnad surve alla, sest USA põllumajandusministeeriumi nisuvarude prognoosid olid oodatust suuremad. Nädala lõpus toimus aga mõningane taastumine, sest Prantsusmaa ja Saksamaa ekspordiprogrammid pakkusid tuge.

•Kohvihinnad kukkusid viimase 13 aasta madalpunkti, sest Brasiilia reaal odavneb ja globaalsel turul ollakse hädas ülepakkumisega.

•Kakao hinnatõus on peatunud ning arvatakse, et pärast spekulatiivset osturallit on oodata kiiret hinnalangust. Suhkur ja puuvill odavnesid.

•Naftahinnad tõusid ka sellel nädalal ning jõudsid viie kuu tippu. Bensiin kallines ligi 5 protsenti ja on novembri põhjadest tõusnud juba 51 protsenti.

Toidunisu püsib 190 euro tasemest allpool

USA põllumajandusministeeriumi globaalsete nisuvarude teisipäeval avaldatud prognoos oli oodatust suurem, mis pani USAs hinnad langema. Langus levis ka Euroopa turule.

Põllumajanduse analüüsifirma FranceAgriMer tõstis aga Prantsusmaa pehme nisu 2018/19 hooaja ELi välise ekspordi prognoosi kolmandat kuud järjest, aga hoiatas, et turgude optimism on madal, sest viimastel kuudel on ilmunud ka negatiivseid uudiseid.

Osalt pakkus turgudele tuge ka see, et Prantsusmaal ja teistes Euroopa riikides on ilm kuiv. Samas veel ei teata, kuidas see võiks toodangule mõjuda. “Müüjad muretsevad kuiva ilma pärast,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Euronexti iganädalastest andmetest selgub, et 5. aprillil lõppenud nädalal on finantsinvestorid on toidunisu langusele panustavaid positsioone vähendanud.

Nädalaga kallines toidunisu maikuu futuuri hind 0,4 protsenti ja tonn maksab 189,25 eurot.

Pariisi toidunisu maikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Toidunisu detsembrikuu futuuri hind tõusis nädalaga 0,25 euro võrra, 180 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind langes 0,3 protsenti ning tonn maksab 360,75 eurot.

Euroopa piimaturul püsivad hinnad jätkuvalt kõrgel tasemel. Kooritud piima pulbri hind tõusis nädalaga 0,6 protsenti ja tonn maksab 1960 eurot.

Kohvihinnad 13 kuu madalaimal tasemel

Arabica kohvifutuurid langesid sellel nädalal 13 aasta madalaima tasemeni, sest Brasiilia reaal odavnes ning turg on hädas ülepakkumisega, vahendab Reuters.

Maikuu arabica kohvifutuuri hind langes neljapäeval 4,2 protsenti, 90,25 dollarisendini naelast, mis on viimase 13 aasta madalaim tase.

Ühtlasi toimus neljapäeval suurim kukkumine alates novembri lõpust, sest Brasiilia valuuta on odavnenud ning turgudel tekkinud ülepakkumine vedas hindu alla. Brasiilia reaali odavnemine muudab riigis toodetud kohvi teiste valuutade kasutajate jaoks odavmaks, mis ärgitab pakkumist suurendama.

Brasiilia kohvieksport tõusis märtsis 14,2 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes), teatas ekspordiassotsiatsioon Cecafe kolmapäeval.

Ka robusta kohvi odavnes ning tonn maksab juba 1392 dollarit. Vahepeal jõudis hind ka 1381 dollarini, mis on viimase kolme aasta madalaim tase.

Maikuu arabica kohvi hind ($/nael). Allikas: Barchart.

Kakaohinnad hakkavad uuesti langema?

Kakaohinnad tõusid nädala keskel 2454 dollarini tonnist, mis on viimase üheksa kuu kõrgeim tase. Pärast seda toimus taandumine ja nädala lõikes kukkus hind kokku 1,1 protsenti, 2388 dollarini tonnist.

“Paljud tõusule panustavad kauplejad on praegu kasumeid võtmas. Nüüd on tehniline pilt selline, et hakatakse pigem hinnalangusele panustama,” ütles üks USA kaupleja Reutersile.

Varasema hinnatõusu põhjustas suuresti spekulatiivne ostmine, sest turuosalised tunnevad muret Elevandiluurannikut tabanud kuiva ilma pärast. Sellegi poolest on riigi eksport eelmise aasta tasemetest tunduvalt kõrgemal.

Teistest toorainetest odavnes suhkur 1,5 protsenti ja tonn maksab 325 dollarit. Puuvilla hinnad langesid neljapäeval viimase nädala madalaima tasemeni, sest dollar tugevnes. Naela eest tuleb välja käia 80 dollarisenti.

Liibüa võimalik kodusõda võib naftaturgu šokeerida

Liibüa pealinna Tripoli ümber käivad võitlused on sundinud USA sõjaväge riigist taanduma. Konflikt võib hakata märkimisväärselt mõjutama ka naftahindu, vahendab CNBC.

Mässumeelsed võitlejad eesotsas kindral Khalifa Haftariga korraldasid Liibüa valitsusvägede vastu eelmisel nädalal üllatusrünnaku. Nüüd on tõsine oht, et riigis puhkeb kodusõda.

“Me oleme näinud, kuidas Venezuela tootmine langes väga järsult. Varud on võrreldes viie aasta keskmisega taandunud. Liibüa probleemi lisandumine võib turgude jaoks olla korralik šokk,” ütles S&P Global Plattsi energiaturu juht Dave Ernsberger CNBC-le.

Uudised tulevad ajal, mil naftahinnad on viimastel kuudel tublisti tõusnud. Brenti ja WTI toornafta on tänavu kallinenud enam kui 20 protsenti. Nädala lõpuks maksis kummagi barrel vastavalt 71,2 ja 64,1 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis lausa 4,7 protsenti ja tonn maksab juba 718,8 dollarit. Diislikütus lisas 2,8 protsenti ning tonn maksab 637 dollarit. Kerge kütteõli kallines 3,1 protsenti.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960